Jezik: ArabicChinese (Simplified)CroatianCzechDutchEnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRussianSerbianSlovenianSpanish

Jezik: ArabicChinese (Simplified)CroatianCzechDutchEnglishFrenchGermanHungarianItalianPortugueseRussianSerbianSlovenianSpanish

7 čaker

Sedem čaker je pravzaprav sedem energijskih centrov – transformatorjev energije; našemu telesu pomagajo pri povezovanju z univerzalno, vesoljno energijo – “ki” oz. “či” (chi). “Ki” se pretaka po telesu od spodaj navzgor; vsaka čakra predstavlja višjo stopnjo bivanja.

Vsaka od sedmih čaker napaja pomembne organe v našem fizičnem telesu in je povezana z njej ustreznimi oz. povezujočimi organi, živčnimi spleti in žlezami; slednji so s čakrami vidno povezani, saj ležijo na skoraj istih mestih v telesu.

1. Korenska čakra – preživetje

Prva čakra – glavna, osnovna ali korenska čakra – sedež volje do življenja – leži na začetku hrbtenice ob trtici, (energijski vrtinec pa se nahaja med nogami, približno na sredini med anusom in modi oziroma jajčniki) in ustreza sakralnemu pleksusu (živčnemu spletu, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtnega mozga) in nadledvičnima žlezama, ki ležita na vrhu vsake ledvice in vplivata na krvni pritisk, srčni utrip, koncentracijo in ravnovesje različnih kemijskih snovi v telesu (npr. Na, K, …), spreminjanje ogljikovih hidratov v glikogen ter s tem na občutek energije v telesu in razvoj spolnih žlez.. Energija, ki jo usmerja, je povezana s preživetjem in ozemljitvijo, voljo in samozavestjo; s to čakro je povezano vse delovanje na zemeljskem nivoju; odnos z materjo, naravo, zemljo ipd. Ustreza ji rdeča barva, kamni rubin, granat ali jaspis in jedi rdeče barve (rdeča pesa, rdeče zelje, redkvica, ribez, češnje….). Energija prve čakre vpliva tudi na delovanje ledvic, tankega in debelega črevesa, hrbtenico, noge, kosti, pri moških pa na prostato.

Ker je energija prve čakre povezana s skupno identiteto in nas na nek način ščiti ter nam daje občutek varnosti, je razumljivo, da se v primerih, ko osnovno vodilo prve čakre – med seboj smo vsi enaki in povezani – kršimo, to negativno odrazi na našem imunskem sistemu, ki ima sorodno vlogo – ščiti telo.

Blokada na področju prve čakre se na fizičnem nivoju kaže v primeru anemije, bolezni prostate in kosti, prehladi, paraliza, težave s krvnim pritiskom, kožna tuberkuloza in težave kot so mišična slabost, bolečine v križu, artritisa, hemoroidov, slabe cirkulacije, pomanjkanju samozavesti, volje in energije, psihični in fizični utrujenosti, pretirani skromnosti, plahosti in brezvoljnosti in v tem primeru se je priporočljivo odeti v oblačila rdečih barv, se obdati s kamni, ki ustrezajo energiji prve čakre in uživati hrano, ki je rdeče barve.

Možne neposredne povezave:

  • Občutek slabe ukoreninjenosti (ne počutimo se kot del družine ali družbe), lahko privede do vnetja dlesni. Takšni občutki se lahko odrazijo tudi v deformacijah hrbtenice in povešenih ramenih.

  • Kadar dobimo iz okolja, v katerem odraščamo, informacije strahu (svet je nevaren, nikomur ni za zaupati, ...), zrastemo v negotovo osebo, ki ima pogosto težave s povečanim holesterolom, slabimi zobmi, išče varnost v hrani (prekomerna teža) in ima težave z zdravjem ledvic.

  • Težave s sklepi (artritis) so pogosto posledica ranjenega po